Headless CMS'en, de toekomst van interactieve websites?

In 2015 schreef ik al een eerste blog over Headless Drupal. Als ontwikkelaar ben ik de mogelijkheden graag vóór, en dus was ik uit interesse eens in de materie gedoken. Dat bleek een ontdekkingstocht te zijn waarmee ik mezelf en anderen heb kunnen prikkelen. Want na een interne presentatie waren ook mijn collega’s het unaniem met elkaar eens: ‘hier kunnen we wat mee’.

Wat is een headless CMS?

Bij een headless Content Management Systeem wordt de back-end losgekoppeld van de front-end. Oftewel: alle ‘backstage’ zaken aan de kant van de server en het CMS worden onafhankelijk ontwikkeld van dat wat gebruikers aan de voorkant, - in hun browser -,  te zien krijgen. Het voordeel van deze ontkoppeling? Er kunnen interactieve interfaces ontwikkeld worden die haast lijken op volwaardige applicaties. En omdat een prettige gebruikerservaring key is voor het succes van een platform, zijn interactieve mogelijkheden vaak gewenst. Wanneer jij je gebruikers dus interactieve ervaringen wilt bieden of data van meerdere systemen wilt combineren, - Magento en Drupal bijvoorbeeld -, biedt een headless oplossing uitkomst. Op twee of meerdere systemen kan één front-end worden toegepast waarin alle data wordt samengebracht. Daarnaast kan deze ontwikkelmethode de doorlooptijd van een project aanzienlijk verkorten omdat front-end en backend-developers naast elkaar werken en in veel mindere mate een afhankelijkheid hebben van elkaar. Bij FRMWRK nemen we headless oplossingen inmiddels standaard mee in onze ontwikkelmogelijkheden. 

De Keukenconfigurator

Leuk een headless CMS, maar hoe ziet dat er keukenconfigurator nu uit? Laten we eens kijken naar een praktijkvoorbeeld. Een van onze eerste projecten was het ontwikkelen van een configurator voor de Keukenrestyler. De configurator is een headless oplossing die een bijzondere, interactieve ervaring oplevert. Kijk je mee? Wanneer je op de call-to-action button drukt (aan de slag >), kom je in de keukenconfigurator terecht. Hier kun je zelf je ideale keuken samenstellen. Het bijzondere is: je bevindt je op dat moment niet meer in Drupal. Je kunt allerlei opties selecteren en ook doorklikken naar volgende stappen. Het lijkt echter alsof je telkens naar een volgende pagina gaat, maar je blijft in werkelijkheid waar je al bent. Alles zit hier in de front-end, wat maakt dat de keukenconfigurator vliegensvlug is. 

De toekomst is (nog) interactiever

Headless CMS'en maken een flinke opmars, en dat is niet voor niets. Het maakt het mogelijk voor de gebruiker om jouw website als een echte applicatie te ervaren, zonder dat je er een echte applicatie voor nodig hebt. En dat op allerhande mobiele apparaten, zoals een laptop, tablet of smartphone. Ook kun je data van meerdere systemen in één front-end samenbrengen. Daarnaast zijn er technische voordelen. Je zit niet meer vast aan de restricties die een CMS heeft en kunt daardoor vrijwel al het denkbare realiseren in de front-end. En ben je je front-end zat? Dan kun een volledig nieuwe laten ontwikkelen zonder de backend aan te hoeven raken. Andersom geldt dat ook en kun je overstappen op een andere backend zonder dat dat veel impact heeft op de front-end. Echter, we zijn er nog niet. Hoewel de techniek flinke sprongen maakt, zitten er ook wat haken en ogen aan waar iedere ontwikkelaar rekening mee moet houden. Wij werken continu aan het vergaren van de allerlaatste kennis en skills.

Met de case van de Keukenrestyler zijn wij genomineerd voor de Drupal Splash Awards 2017!

Meer weten over Headless CMS?

Neem dan eens contact op met:
Stefan
Frontend Developer
010 8200 320