Het Magento 2 collectief: Niet alleen spannend voor de klant!

Waar het rondom de release de gemoederen bezighield, zijn we inmiddels allemaal gewend aan Magento 2 als ‘de nieuwe standaard’. Stilzitten is er hier echter niet bij, want als developer werk ik hard aan een basisplatform voor het collectief: het fundament voor ondernemers die gezamenlijk de overstap maken.

‘Het collectief’: Hoe zat het ook alweer?

In november 2015 presenteerde Magento de langverwachte opvolger van de eerste editie in de vorm van een gloednieuw platform: Magento 2. Hoewel menig ondernemer in eerste instantie niet op een overstap zat te wachten, biedt het platform veel kansen. Omdat het oude platform door Magento tevens uitgefaseerd wordt, grijpen online retailers deze kansen met beide handen aan. Wij hebben een manier bedacht om de overstap aantrekkelijk te maken. Niet alleen in termen van mogelijkheden, maar ook zeker in budget.

Dit heeft vorm gekregen in het Magento 2 collectief, waarin de overstappers hun wensen en doelen verenigen in een sterk basisplatform. Omdat Magento 2 totaal anders is dan zijn voorganger moet alles opnieuw gebouwd worden. Denk bijvoorbeeld aan design, speciale plug-ins en aparte prijsregels. Het bouwprogramma kent aldus een aardig omvang, mede door de variëteit in wensen van ondernemers. Gelukkig komen we met het basisplatform in het gros van die wensen tegemoet.

Een challenge voor de developer

Het ontwikkelwerk van een developer bestaat doorgaans uit veel van hetzelfde. Iedere online retailer heeft immers heeft bepaalde basisingrediënten nodig in zijn webshop. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van koppelingen met externe systemen zoals betalingsproviders en het ontwikkelen van headers en footers. Echter, in het ontwikkelproces van het basisplatform voor het collectief ga je als developer terug naar de absolute basis. Het blijven dezelfde werkzaamheden, maar ze moeten ditmaal zó gebouwd worden dat ze zich verenigen in een duurzaam basisplatform waar alle leden van het collectief mee vooruit kunnen. Best een uitdaging! Maar hé: no guts, no glory. Wanneer je naar het standaard werk met een andere bril gaat kijken, wordt het opnieuw een uitdaging.

Geen bugje aan de lucht

Zo’n basisplatform moet aan alle kanten kloppen, daarom testen we het grondig. Er is volop aandacht voor performance optimalisatie en het verhelpen van bugs. Bij elke oplossing stellen we onszelf continu de vraag: ‘Als ik het op deze manier ontwikkel, werkt het dan ook voor klant D, C en E?’. En: ‘Als ik deze feature later tóch wil wijzigen, kan ik het dan makkelijk uitbreiden?’.

Er zijn ongekend veel elementen waar je rekening mee moet houden, maar het volledige ontwerp van functies is nu júist wat het zo uitdagend maakt. Vanuit mijn opleiding heb ik geleerd om een volledig ontwerp te maken en goed na te denken over de bovengenoemde uitbreidbaarheid alvorens te starten met programmeren. Echter, als doorgewinterde developer met een budget en een planning kom je daar niet altijd aan toe. Des te leuker is het om dat nu wél te kunnen doen. Ontwerp, architectuur en een verfijnd concept: het staat weer bovenaan mijn agenda.

Kom maar op met die uitdaging

We hebben al een half jaar aan dit collectieve basisplatform gewerkt. Alle standaard features hoeven we dus maar één keer te ontwikkelen. Dat maakt dat mijn handen straks vrij zijn voor de gerichte wensen van de klant, die vaak meer technische uitdagingen omvatten. Een aantal van hun eisen worden al verenigd in het basisplatform, maar sommige functionaliteiten zijn nu eenmaal klantspecifiek. Het zijn uitgerekend die uitdagingen waar ik als developer graag mijn tanden in zet. Niet alleen een happy klant dus, maar ook zeker een happy developer.

Meer weten over het basisplatform van het collectief?

Neem dan eens contact op met:
Jacco
Magento developer
0108200320