Wat kan ik verwachten bij Magento 2?

Na 5 jaar wachten is het dan uiteindelijk zover, Magento lanceert vandaag - 17 november 2015 - de nieuwe versie, met de naam Magento 2.0. De aankondiging was al in 2010, maar de verbeterde versie werd niet goed ontvangen. Het programma werd bestempeld als langzaam en ingewikkeld. Door deze feedback heeft Magento alles op de schop gegooid: geen aanpassingen maar beginnen van voor af aan.

Belangrijkste features van Magento 2.0

Responsive design

In de laatste versie, Magento 1.9, zat het al, maar we zien het ook weer terug in Magento 2.0: het responsive design. De interface van het basis thema is volledig responsive gemaakt en dat heeft zijn voordelen! Magento is met het responsive design toegankelijker voor alle soorten apparaten: van computers tot tablets en mobiele telefoons. Door dit responsive basis thema is het makkelijker voor ons developers om eigen responsive thema’s te maken.

Sneller en veiliger

Door een aantal aanpassingen binnen Magento is de e-commerce omgeving veiliger en sneller geworden.

Veiliger is Magento 2.0 dankzij de nieuwe ‘pub’ map. De root van Magento is alleen nog maar via deze ‘pub’ map bereikbaar, niet meer via http requests. Hierdoor kunnen onze developers makkelijker en sneller de code beschermen tegen diverse veiligheidslekken.

Aan de verbetering van de snelheid is veel aandacht besteed voor Magento 2.0. Een greep uit de verbeteringen:

  • Standaard is Varnish geïntegreerd. Hierdoor wordt de serverbelasting flink naar beneden gehaald.
  • Interface-elementen van modules worden door de modules zelf geregeld. De thema’s van Magento 2.0 zijn daarmee een stuk lichter en dus sneller.

Nieuwe technieken

In Magento 1.x waren de technieken allemaal niet zo spannend, in Magento 2.0 is daar verandering in gebracht. Er zijn een paar leuke snufjes zoals de ondersteuning van PHP 5.5, standaard less CSS preprocessor en JQuery. Door CSS3 liggen er veel visuele mogelijkheden voor onze developers en dankzij HTML5 kunnen de thema’s geheel responsive worden gemaakt.

Vereenvoudigde backend

De vernieuwde interface valt meteen op. Het is vele malen gebruiksvriendelijker en kent een geheel vernieuwd menu. Het menu heeft een natuurlijke splitsing gekregen tussen systeem- en shopbeheer. Daarnaast is het aanpassen of aanmaken van een product een stuk makkelijker door de verbeterde layout.

Voor de techneuten onder ons, hier vind je een overzicht van alle highlights van deze release.

Kan ik zorgeloos overstappen?

Magento 2.0 is een geheel vernieuwd platform in vergelijking met Magento 1.x. Wel is er een data migration tool ontwikkeld welke efficiënt data overzet naar Magento 2.0. De tool ondersteund de volgende versies:

  • Community Edition (CE): 1.6, 1.7, 1.8 en 1.9
  • Enterprise Edition (EE): 1.11, 1.12, 1.13 en 1.14

Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de maatwerk oplossingen niet worden meegenomen met de data migration tool. Het is dus nog niet zo eenvoudig om je Magento 1.x omgeving over te zetten naar Magento 2.0.

Wij helpen je uiteraard graag met vragen en/of het overzetten van jouw Magento 1.x omgeving naar Magento 2.0, lees meer over onze applicatiebeheer of neem direct contact met ons op.

Moet ik overstappen naar Magento 2.0?

Het antwoord op deze vraag is helaas nog niet volmondig "JA". Of je wel of niet kan overstappen is afhankelijk van meerdere factoren, denk hierbij aan of alle gebruikte plugins al beschikbaar op Magento 2.0, kan het ontwikkelde maatwerk ook worden gemigreerd. Wij helpen je uiteraard graag met het bepalen of het zinvol is om over te stappen op Magento 2.0.

Wil je eens met ons sparren over jouw webshop?