Dé formule voor een gezonde groei van jouw webshop

Waarom MVP’s onmisbaar zijn

Een MVP platform: onmisbaar voor gezonde groei van jouw webshop

Voor beginnende online retailers is het makkelijker dan voor gevorderden: klein beginnen. Wanneer je eenmaal een webshop runt, zijn er doorgaans al legio functionaliteiten aan je basisplatform gekoppeld. Maar wat doe je wanneer je wilt overstappen naar een nieuw pakket? Lanceer je het nieuwe platform dan met alle toeters en bellen die er op je oude platform ook waren, of begin je in een uitgeklede, lean versie?

Dat laatste is het meest verstandig. Vanuit de Scrum methodiek raden we je altijd aan om met een minimum viable product de markt op te gaan. Je platform is dat minimum in de zin dat het alleen bevat wat absoluut noodzakelijk is, maar het is wel viable: het bevat alles wat nodig is om je onderneming online te kunnen draaien. Wij adviseren je dan ook om al je functionaliteiten tegen het licht te houden en een lijst te maken van de musthaves: welke functionaliteiten moet je webshop ab-so-luut hebben om te kunnen draaien? Is een functionaliteit om reviews onder producten te vertonen een musthave, of kan dit ook in een later stadium worden toegevoegd?

Wat is een MVP platform?

MVP staat voor Minimum Viable Product. Ofwel: het minimaal werkbare product. Het allerkleinste, meest minimale, snelst te creëren product dat – en daar gaat het om – de consument voorziet in zijn behoefte. Met deze MVP ga je dus in basisvorm live.

‘Ondernemen is risico nemen!’ wordt vaak geroepen. Maar is dat wel zo? Ik zou willen zeggen ondernemen vraagt om continue te testen. Welke functionaliteiten heb je in de basis nodig? Wat gebeurt er als je er een nieuwe functionaliteit bij zet? Levert het ook echt rendement op? Misschien pakt het totaal anders uit dan je had verwacht.  Het enige wat je kunt doen is het formuleren van een hypothese en die toetsen aan de praktijk. Eigenlijk gaat het er dus om risico’s zo klein mogelijk te maken en stapsgewijs toe te werken naar een platform dat écht voor je werkt. Zo voorkom je grote investeringen die zich achteraf niet terugbetalen.

Hoe kleiner en simpeler deze MVP versie is, hoe beter. Dit is vaak een moeilijk punt voor de ondernemer. Het liefst zou hij de wereld willen laten zien wat voor geweldig online platform hij kan neerzetten, en schaamt hij zich dus een beetje voor een uitgeklede eerste versie. Niet nodig, want al het groots begint klein. Zolang je het de juiste voedingsstoffen geeft, ofwel de functionaliteiten die daadwerkelijk renderen - zal het vanzelf groeien. Zodra je MVP live is kun je dus stapsgewijs verder gaan doorontwikkelen, zonder dat je onnodige (tijds)investeringen hebt gedaan.

Groots denken, klein beginnen

Het begint met een stukje vertrouwen. Wanneer we samen je online platform (door)ontwikkelen, zullen we je altijd advies geven over de omvang en inhoud van je MVP. Groots denken is goed, maar klein beginnen nog beter. Het stelt je in staat om snel keuzes te maken en te kunnen anticiperen op de feedback die je krijgt vanuit je klant.

Benieuwd wat dit voor jouw online platform betekent?

Neem dan eens contact op met:
Karsten
Frontend developer
010 8200 320