Blog overzicht

De waarde van een full-stack developer.

Oog voor design, maar ook voor techniek; in de wereld van development is dat natuurlijk een gouden combi. Developers die goede kennis hebben van elke laag van ‘de stack’ zijn momenteel erg gewild aangezien ze flexibel inzetbaar zijn en goed met specialisten kunnen samenwerken.

Bijgewerkt:

November 22, 2018

(Je) eigen team van e-commerce specialisten
Development en marketing onder een dak
30% jaar op jaar omzet groei
(Je) eigen team van e-commerce specialisten
Development en marketing onder een dak
30% jaar op jaar omzet groei
(Je) eigen team van e-commerce specialisten
Development en marketing onder een dak
30% jaar op jaar omzet groei
(Je) eigen team van e-commerce specialisten
Development en marketing onder een dak
30% jaar op jaar omzet groei
Contents

Oog voor design, maar ook voor techniek; in de wereld van development is dat natuurlijk een gouden combi. Developers die goede kennis hebben van elke laag van ‘de stack’ zijn momenteel erg gewild aangezien ze flexibel inzetbaar zijn en goed met specialisten kunnen samenwerken. Een full-stack developer is dan ook een generalist, iemand die het platform bij wijze van spreken alleen zou kunnen bouwen. Ze zijn breed georiënteerd, maar hebben ook zo hun specialismen. Ze kunnen programmeren als backend developer, frontend developer en spreken beide ‘talen’.

Full-stack developers hebben bijzondere genen

Een full-stack developer is dus een allround softwareontwikkelaar die vooral brede kennis heeft en niet per se diepe kennis. In de volksmond wordt aan een full-stack developer gerefereerd als een software engineer die zowel aan de kant van de backend als de frontend kan programmeren. In de 00’s van deze eeuw was er weinig onderscheid tussen frontend en backend. Iedereen die websites ontwikkelde was een webontwikkelaar. Maar door de jaren heen is het development vak specialistischer geworden; een tendens die ook zichtbaar is in de marketingwereld. Denk maar eens aan vroeger, toen grote bedrijven nog met een marketeer werkten. Tegenwoordig maken allround marketeers vaker plaats voor (online) marketingspecialisten, reikend van een propositie marketeer tot een SEO-expert of contentmarketeer. Die specialisatie is natuurlijk goed, maar vaak ontbreekt binnen marketingprojecten de onderlinge afstemming, de schakel. Specialisten die op meerdere vlakken thuis zijn kunnen die kloof overbruggen. Full-stack developers zijn daar binnen het development vak toe in staat.

Een belangrijke schakel

Toch is het haast onmogelijk om zoals de term full-stack developer doet vermoeden, van alles kennis te hebben. Vooral start-ups en kleine bedrijven die hun online platform zelf willen bouwen met beperkte middelen zoeken naar een soort heldfiguur die ‘alles’ kan doen. In de regel vraagt echter iedere website wel om bepaalde specialismen, waarvoor aparte expertise nodig is. Binnen FRMWRK werken full-stack developers samen met specialisten, zodat zowel de schakeling tussen frontend en backend als de specialisatie gewaarborgd blijft.

Altijd spannend

Zelf ben ik een rasechte full-stack developer. Never a dull moment, want ik schakel met zowel de frontend als de backend en val in voor collega’s tijdens vakanties of drukke periodes. De samenwerking tussen frontenders, back-enders en full stack developers is bijzonder waardevol. Als full stack developer kunnen wij elkaar aanvullen tijdens het bespreken van issues. Ik zie verbanden tussen de frontend en de backend die voor specialisten moeilijker te zien zijn, en kan in discussies beide fronten begrijpen. Full-stack staat dus niet alleen voor de alleskunner, maar ook voor de verbinder. En die staat aan de basis van ontwikkeling.

Blog Categorieën

Karsten Lommers
Tech Lead

Ken jij ons team al? Check hier al onze specialisten!

FRMWRK Podcast

Op Weg Naar 20 Miljoen is onze e-commerce podcast waarin je leert betere beslissingen te maken in jouw online groei.

Podcast
Ondernemen
HRMWRK
Webshop Ontwikkeling
Online Marketing
ROI Strategie