Een kwalitatief platform door voortdurend te testen

Als je iets hebt gemaakt dan wil je natuurlijk weten of het werkt. Simpel. Of je nu een tijdmachine hebt gebouwd of een e-commerce platform. Tot voor kort dachten wij daar net zo over. Als developers controleerden we zelf de code die we hadden geschreven en stelden onszelf de vraag of het was geworden wat het moest zijn. Dat werkt, zo luidde de conclusie na zorgvuldig testen dan vaak. Maar is dat genoeg?

Nee, zeker niet. Want de foutjes kunnen er ook nog ná de test insluipen. Sterker nog, juist daar schuilt het grootste gevaar. Hoewel doorontwikkeling van je platform inherent is aan de doorontwikkeling van je business, brengt het ook risico’s met zich mee. Die zitten met name in het codeerproces. Door toedoen van doorontwikkeling kan iets wat je eerder ontwikkeld hebt plots niet meer werken. Zie het als een domino-effect: je wilt er die ene steen graag bijzetten, maar die legt de rest in no time plat. Dit risico is met name aanwezig bij webshops die uit hun jasje groeien, omdat die vaak aan alle kanten sporen van doorontwikkeling vertonen.

Hoe dan wel?

In een meerstappenplan zijn we begonnen met Unit testing: hierbij controleren we de functionaliteiten die we maken continu op twee niveaus:

Of de functionaliteiten het doen; en bovenal… Of ze het blijven doen.

Door speciale testing scripts te installeren monitoren onze systemen nu zelf of eerder gebouwde functionaliteiten blijven werken wanneer er iets in de omgeving wijzigt. Valt zo’n functionaliteit om, dan hoeven we ook niet te zoeken waar de fout zit en kunnen we sneller repareren. Zo kunnen we een hogere kwaliteit van onze platformen waarborgen.

Hier worden we samen blij van

We worden allebei gelukkig van een platform dat goed werkt en waar zo min mogelijk fouten in optreden. In het kader van FRMWRK ontwikkelt en onze ambitie is het bewaken van het kwaliteitsniveau nóg belangrijker geworden. Met onze nieuwe testing aanpak kunnen we niet alleen de kwaliteit beter waarborgen, maar kunnen we ook efficiënter ontwikkelen omdat er voortdurend wordt getest op de werking van de code. Door deze testen zullen er naar verwachting aanzienlijk minder bugs zijn die op de demo- en productieomgevingen terechtkomen.

Meer weten over Quality Assurance?

Neem dan eens contact op met:
Ivo
Q/A medewerker
010 8200 320