Insider information! Zó selecteren wij de beste plug-ins voor jou

Een plug-in. Zie het als een stukje code. Een functionaliteit die je als developer zelf kunt bouwen of kunt aanschaffen van een derde partij. Veel succesvolle webshops kunnen niet zonder, dat is een ding dat zeker is. Maar waar een plug-in soms aan de voorkant zo veelbelovend lijkt, kan 'ie je na verloop van tijd flinke kopzorgen geven.

Inkopen of zelf bouwen?

Koop je de plug-in van een derde partij, of stroop je er als developer zelf de mouwen voor op? Een belangrijke overweging die we in samenspraak met de opdrachtgever maken. De voordelen van bouwen spreken voor zich: je hebt de constructie van de plug-in zelf in de hand en kunt ‘m volledig naar eigen wensen ontwerpen. Je bent niet afhankelijk van anderen, wat erg prettig is wanneer er zich een fout voordoet in de plug-in.

Maar er is ook een keerzijde: het zelf bouwen van een plug-in is verhoudingsgewijs kostbaar. De uren van de developer worden doorgerekend aan de opdrachtgever en de kosten hiervan liggen nu eenmaal hoger dan de licentieprijs van de gemiddelde plug-in. Daarom kiezen we samen met de opdrachtgever veelal voor het inkopen van een al bestaande module. Het prijsvoordeel heeft echter ook een keerzijde: tussen de enorme hoeveelheid bestaande plug-ins die op de markt beschikbaar zijn zit een hoop onkruid. Helaas kom je daar vaak pas achteraf achter. Ook als developer. Wanneer de plug-in fouten vertoont, de code bij een herstelpoging een chaos blijkt en de supportafdeling in kwestie een lange responstijd heeft bijvoorbeeld. Toch hebben wij een manier gevonden om voor jou de beste plug-ins te selecteren.

Plug-ins selecteren: zo doen wij dat

The blacklist

Sinds enige tijd werken wij met een whitelist: een lijst met plug-inbouwers die we vertrouwen. Dit zijn de ontwikkelaars van plug-ins die doen wat ze beloven en waar een knap staaltje ontwikkelkunst achter zit. We kijken dus niet alleen de technische kant van de plug-in, maar ook zeker naar de assets bij de ontwikkelaar. Ontwikkelaars waarvan wij ervaren hebben dat zij een traag reagerende supportafdeling hebben komen bij ons op de blacklist.

Prijs

Sommige plug-ins verschillen enorm in prijs. Omdat duurkoop niet altijd de beste koop is en goedkoop helaas ook niet, overleggen wij altijd met de opdrachtgever. We spreken hierin ons advies uit op basis van ervaring en technische specificaties.

Even binnenkijken

Wanneer een plug-in eenmaal is aangeschaft en geïnstalleerd kijk ik als ontwikkelaar graag even ‘aan de achterkant’ in de code. Waarom? Een ingewikkeld gebouwde plug-in met een haast onleesbare code is een regelrecht drama in tijden van crisis. Immers, een bug heb je in een wildernis aan codetaal niet zomaar gevonden. Hoewel de kosten voor de aanschaf van de plug-in dan al gemaakt zijn, kun je bij zo’n conclusie alsnog overwegen om een andere variant te kopen.

Ben je op zoek naar een functionaliteit? Laat het ons weten, wij helpen je graag met research en geven je een eerlijk advies!

Meer weten over de keuze van plug-ins?

Neem dan eens contact op met:
Jacco
Backend developer
0108200320