Magento 2 headless succes

Headless zorgt voor gepersonaliseerde oplossingen voor bezoekers

Bij FRMWRK zijn we altijd bezig met het ontwikkelen van innovatieve ideeën. Zo hebben wij in het development team een headless oplossing gebouwd voor één van onze klanten uit de fietsbranche, Bike Center. Dit heeft zich uiteindelijk vertaald naar een headless configurator waarmee je online de perfecte Riese und Müller fiets kan configureren. Customer personalisation binnen de e-commerce is de toekomst, en we zijn trots op één van onze eerste headless oplossingen op Magento 2.

Headless en Magento 2

We hebben nu een oplossing gebouwd die best wel een stukje breder is dan wat Magento 2 aankan. De term headless komt van het idee om het zichtbare gedeelte van een website (de front-end) los te maken van het onzichtbare gedeelte van een website (de back-end). Uiteindelijk resulteert dit in meer flexibiliteit in het kiezen van technieken bij het maken van een website. Via headless kunnen we dus de front- en back-end loskoppelen, terwijl het programma nog altijd de informatie uit Magento leest. In het geval van de Bike Center hebben we een front-end product configurator gekoppeld aan de bestaande Magento 2 back-end. Het programma is in dit geval gekoppeld aan de Magento 2 API, maar zou evengoed op een andere CMS, zoals Drupal, kunnen lopen.

 

Headless productconfigurator

Het is erg belangrijk om vanuit de ondernemer te denken, dat hebben we hier ook gemerkt. Een persoonlijke aanpak is écht belangrijk. Concreet betekent dat voor ons dus dat we vanuit de consument moeten denken, hen willen we immers bereiken. Onze klant, Bike Center, wilde meer consumenten naar de fysieke winkel krijgen, daar is deze configurator voor bedoeld.

Het idee is dat consumenten online hun ideale e-bike kunnen samenstellen qua kleur en accessoires, maar ze moeten deze dan wel in de winkel kopen. Zo kunnen zij gepast advies krijgen van professionals en onderdelen uittesten, want zo’n gepersonaliseerde e-bike is een behoorlijke investering.

Zodra de consument akkoord is, dan wordt de lijst met wensen pas naar de fabrikant gestuurd. Ideaal, want zo krijg je meer klanten in de winkel, terwijl ze online met je in aanraking komen. Zo hopen we de online én offline sales met deze configurator een boost te geven.

Met de tijd meegaan

Deze headless productconfigurator is een oplossing die we bij meerdere klanten kunnen toepassen. Ik denk dat veel van onze klanten webshops hebben bij wie dit echt een verrijking zou kunnen zijn. Natuurlijk is het wel belangrijk om te onthouden dat iedere klant anders is: de ene heeft wellicht baat bij een headless oplossing, terwijl bij de ander een standaardoplossing prima is. Je moet wel eerlijk blijven, niet naast je schoenen gaan lopen. Dit project met Bike Center werd gevoed door persoonlijke interesse en passie; we vinden het écht leuk om hierover te leren. We zijn hier al best geruime tijd geleden begonnen. Als e-commerce bureau zien we in de markt ook dat het aantal headless oplossingen toeneemt, dus we willen er ook in investeren. Goed voor ons, en onze klanten.

Want FRMWRK, ontwikkelt.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan eens contact op met:
Karsten
Frontend developer
010 8200 320