Onze eerste open source bijdrage op Drupal.org

Ondernemers, onszelf én anderen online ontwikkelen. Dat is waar FRMWRK voor staat. En dat dragen we graag uit in de acties die we ondernemen. Zo maken wij onder andere gebruik van Drupal, een ‘open source’ platform waar wij websites en webshops op ontwikkelen. De broncode van dit platform is openbaar en kan door iedereen gebruikt en uitgebreid worden.

Klipfolio module als open source

Onlangs ontwikkelde FRMWRK voor intern gebruik een maatwerk module waarmee het eenvoudig is om Klipfolio Klips binnen Drupal te gebruiken. Een maatwerk module is een extra functionaliteit die kan worden toegevoegd aan de basisfunctionaliteiten van Drupal. Met Klipfolio, waar we tevens partner van zijn, kun je in een paar klikken data van de belangrijkste KPI's weergeven.

We realiseerden ons dat deze module niet alleen interessant is voor onszelf, maar ook interessant kan zijn voor andere Drupal gebruikers. Daarom hebben we besloten, ook in het kader van onze “ontwikkel” visie, deze module te ‘open sourcen’. Op die manier is deze module voor iedereen toegankelijk en in te zetten.

Enkele leuke feiten:

  • De module is inmiddels 228 keer gedownload
  • De module is voorzien van PHPUnit tests 
  • Het eerste officiële issue via drupal.org is al binnen gekomen en gefixed 
  • De Klipfolio site is zelf ook gebouwd in Drupal

De module is hier te vinden.

Hoe werkt dat ‘open sourcen’?

Voordat een maatwerk module via Drupal.org gedeeld kan worden gaan er nog een aantal stappen aan vooraf. Allereerst dient er een project aangemaakt te worden op Drupal.org, het hart van de Drupal community. Vervolgens kan de code gereleased worden. Hierbij is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

  • De code moet in verschillende Drupal installaties goed werken, niet alleen in het platform waar hij oorspronkelijk voor geschreven is.
  • Er moet documentatie worden toegevoegd, zodat andere gebruikers begrijpen wat de module doet en hoe ze deze kunnen gebruiken.
  • Kritisch naar de code kijken is van groot belang. Een foutje kan gevolgen hebben voor verschillende websites waar de module gebruikt wordt.

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat er een foutje in de code staat. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de verschillende platforms die gebruik maken van de module. Het is daarom wenselijk om geautomatiseerde testen te schrijven voor de module. Gebruikers van de module kunnen ook bugs of feature requests melden. Het is dan aan de ontwikkelaar om hierop te reageren.

De voordelen van open source

Er gaat veel tijd zitten in het open sourcen van een eigen module. Toch is het niet voor niets om hier tijd in te steken. Er zijn namelijk mooie voordelen om het wel te doen.

  • Bij FRMWRK maken we ook veel gebruik van code die door anderen is geschreven. Daardoor kunnen we sneller ontwikkelen voor onze opdrachtgevers. Door ook zelf bij te dragen houden we dit ecosysteem in stand.
  • De code wordt door anderen gebruikt en kritisch bekeken. Daar is veel van te leren.
  • Als andere gebruikers bugs vinden in de code, kunnen ze die melden en eventueel zelf oplossen. De kwaliteit van de code gaat dus omhoog.

Open source bij FRMWRK

Bovenstaand is een mooi voorbeeld van de kennisdeling om zo ook andere ontwikkelaars te helpen bij hun ontwikkeling. Anderzijds leren wijzelf ook veel van de reeds gedeelde modules op Drupal.org. De inzet is om dit jaar meer te gaan bijdragen aan de open source community van Drupal.

Heb je vragen over Drupal of open source?

Neem dan eens contact op met:
Kevin
Frontend developer
0108200320