Wat je nú moet weten over Progressive Web Apps

Ontdek de voordelen van een PWA

Wat is een Progressive Web App?

Bedrijven als Uber, Twitter en Lancôme zijn er al verknocht aan: de PWA. Deze afkorting staat voor Progressive Web App (PWA). Een PWA hangt in wezen een beetje tussen een website en een app in; het is een hybride vorm. In een PWA zit je website verpakt in het jasje van een applicatie. Je webpagina’s worden dus weergegeven in een app-omgeving met app-functionaliteit. Op PWA.rocks zie je een aantal aansprekende voorbeelden. Met de inzet van een PWA heb je als online retailer geen losse app of website meer nodig. Met andere woorden:
Geen dubbele ontwikkelkosten
Geen dubbel beheer
Geen dubbele marketingkosten.
…en tja, dat scheelt.

Een PWA, hoe werkt het precies?

Een PWA gedraagt zich als een applicatie, wat voor de consument een andere shopping ervaring op mobiel geeft. Het is makkelijk en doorgaans intuïtief in gebruik. Nog een mooie eigenschap van PWA’s: je kunt ze aan het startscherm van je mobiel toevoegen. Met één druk op de knop beland je op je favoriete webshop. Dit is met name prettig voor webshops met regelmatig terugkerende klanten. Een fijne bijkomstigheid voor jou: je hebt geen aparte Android- of iOS-applicatie meer nodig; een PWA is voor ieder besturingssysteem geschikt.

De scherpe lezer heeft het waarschijnlijk al door: een PWA focust met name op de gebruikerservaring, en speelt daarbij in op de beleving van content op mobiel. Omdat toegang en snelheid centraal staan kan een PWA bijdragen aan een hogere engagement, en dus mogelijk ook meer conversie.

Vijf voordelen van een PWA

  • Met een PWA kun je gebruikers toestemming vragen om push notificaties te sturen. Handig, bijvoorbeeld wanneer je de nieuwe wintercollectie hebt geüpload in je webshop.
  • Alle content die je aanbiedt in een PWA is ook offline beschikbaar. Heeft de consument even geen internetverbinding, dan kan hij alsnog door je catalogus speuren.
  • Een PWA gebruikt verhoudingsgewijs veel minder opslagruimte en resources dan een native app, terwijl de performance vergelijkbaar is.
  • PWA's kunnen via zoekmachines worden gevonden en online worden verbonden. Ze zijn onafhankelijk van het gesloten ecosysteem van een app store.
  • De navigatie is volledig ingericht op mobiel gebruik.

Goed nieuws! Met Magento 2.3, welke nu nu nog in beta fase is, wordt het maken van PWA’s een stuk makkelijker gemaakt. Om ons perfect voor te bereiden op deze nieuwe mogelijkheid zijn we met ons Magento team naar het Reacticon event geweest; de plek waar je jezelf als developer helemaal up-to-date houdt. We zijn er dus volop mee bezig, en brengen je op de hoogte zodra we klaar zijn om misschien wel jouw PWA te ontwikkelen.

Benieuwd of een PWA voor jouw business geschikt is?

Neem dan eens contact op met:
Stefan
Frontend developer
010 8200 320