Internationaliseren met je webshop
Deze aflevering gaat over de uitdagingen en kansen van e-commerce bedrijven die willen internationaliseren. Er wordt besproken hoe je als ondernemer je webshop of producten succesvol de grens over kunt krijgen naar landen zoals Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Belangrijke aspecten die aan bod komen zijn marktonderzoek doen, de juiste partners en kennis vinden, rekening houden met regelgeving en culturele verschillen.

Ties den Dekker en Melle Schellekens en Staxxer
Melle Schellekens is een ervaren ondernemer en medeoprichter van The Good Roll, een innovatief bedrijf dat duurzaam toiletpapier produceert van bamboe, wat zij beschouwen als het meest duurzame alternatief. The Good Roll heeft als missie om het meest sociaal duurzame toiletpapier ter wereld te worden en doneert 50% van de nettowinst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden, met name in Ghana. Begonnen als e-commerce bedrijf in Nederland en België, heeft The Good Roll onder leiding van Melle succesvol geïnternationaliseerd naar andere Europese markten, inclusief uitdagende markten zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Melle's aanpak omvat het zoeken naar lokale partners, grondig marktonderzoek en het aanpassen van producten en marketing aan lokale voorkeuren. The Good Roll heeft een sterke online aanwezigheid en experimenteert ook met verschillende verkoopkanalen, waaronder supermarkten in het Verenigd Koninkrijk.
Uitdagingen en kansen bij internationalisering van e-commerce
Internationalisering biedt e-commerce bedrijven veel groeikansen, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Voordat je de stap waagt is het essentieel om grondig marktonderzoek te doen en te valideren of er een goede product-markt fit is in het beoogde land. Ga niet blind uit van je eigen aannames, maar toets kritisch of jouw aanbod aansluit bij de lokale behoeften, concurrentie en gebruiken. Vervolgens is het vinden van de juiste partners en kennis cruciaal. Zoek lokale experts en "boots on the ground" die de markt, taal en cultuur kennen en jou kunnen adviseren. Probeer ook native speakers in je eigen team te hebben. Realiseer je dat voorbereiding en onderzoek veel kopzorgen kunnen besparen. Onderschat daarnaast niet het belang van regelgeving en formaliteiten. Dingen als BTW-registratie, invoer, verpakkingseisen etc. kunnen complex zijn en verschillen vaak per land, zelfs binnen de EU. Zorg dat je dit op orde hebt om vervelende verrassingen te voorkomen. Tot slot zijn aanpassingen aan je marketingboodschap, tone-of-voice, website, betaalopties, verzendopties en klantenservice nodig om goed aan te sluiten bij de lokale verwachtingen. Automatisch vertalen is niet voldoende. Een aanpak en uitstraling die in Nederland werkt, kan in het buitenland heel anders overkomen. Durf te vragen en te luisteren naar locals voor optimale afstemming.

Uitdagingen bij internationale expansie van webshops
Een veelgenoemde uitdaging is dat webshops te snel en onvoorbereid een nieuwe markt betreden. Gedreven door ondernemerspassie en het idee dat hun product overal zal aanslaan, wordt de stap gewaagd zonder gedegen onderzoek. Terwijl de aannames over vraag en concurrentie vaak te rooskleurig blijken. Ook onderschatten bedrijven regelmatig de complexiteit van regelgeving en formaliteiten bij internationalisering. Zelfs binnen de EU zijn er per land verschillen qua btw, invoer en verpakkingseisen die voor vervelende verrassingen kunnen zorgen als je er niet op voorbereid bent. Duitsland is berucht om z'n strenge regels en boetes. Een andere valkuil is onvoldoende aanpassen van de marketingaanpak, website en service aan de lokale taal, cultuur en gebruiken. Puur vertalen is niet genoeg. Bepaalde uitdrukkingen, tone-of-voice en uitstraling kunnen in het buitenland heel anders overkomen dan bedoeld. Dit vraagt om kennis en feeling met de doelmarkt. Tot slot worstelen veel e-commerce bedrijven met het vinden van de juiste lokale partners, experts en native teamleden om hun internationaliseringstraject goed te begeleiden. Dit is geen eenvoudige zoektocht maar cruciaal om dure fouten en aannames te voorkomen. Netwerken, vragen en luisteren zijn essentieel.
Zo bereid je je voor op succesvolle internationale expansie
Doe gedegen marktonderzoek en valideer kritisch of jouw product past bij de behoeften, concurrentie en gebruiken in het beoogde land. Zoek lokale partners, experts en "boots on the ground" die jou kunnen adviseren over de markt, cultuur en valkuilen. Durf hiervoor je netwerk in te schakelen. Zorg dat je alle regelgeving, btw-verplichtingen, invoereisen en verpakkingsregels vooraf goed uitzoekt en regelt om vervelende verrassingen te voorkomen. Vertaal niet alleen je marketingcommunicatie maar stem ook je tone-of-voice, aanbod, website en service goed af op de lokale verwachtingen. Overweeg om met een klein testbudget en via platforms als Amazon eerst op kleine schaal ervaring op te doen in een nieuwe markt voordat je grootschalig uitrolt. Huur ook native speakers en lokale experts in voor je klantenservice, marketing en sales om de taal en cultuur goed te begrijpen.
Onze blik op zaken
Internationalisering is een logische ambitie voor veel e-commerce ondernemers, maar onderschat de uitdagingen niet. De verleiding is groot om vol enthousiasme en op gevoel een nieuwe markt te betreden. Zeker grote landen als Duitsland en de VS lonken met hun enorme potentieel. Toch is een gedegen voorbereiding het halve werk. Grondig marktonderzoek, het vinden van lokale kennis en het op orde brengen van praktische zaken als regelgeving en logistiek zijn essentieel. Daarbij moet je aanpak, communicatie en aanbod goed afgestemd worden op de doelmarkt. Zelfs ons buurland België is een wereld van verschil qua taal en gebruiken. De ondernemers die hier aan tafel zitten hebben dit aan den lijve ondervonden. Van een webshop die te snel opschaalde naar Duitsland tot een product dat niet matchte met Scandinavische voorkeuren. Gelukkig hebben ze ook successen geboekt door te luisteren, leren en lokale experts in te schakelen. De belangrijkste les? Internationaliseren doe je stap voor stap, goed voorbereid en in dialoog met je doelmarkt. Begin klein, leer, en schakel slim hulp in om je ambities waar te maken. Lef en leergierigheid brengen je verder dan aannames en arrogantie. Alleen zo bouw je duurzaam en winstgevend je e-commerce bedrijf over de grens uit.

Andere Afleveringen
Maak nóg betere beslissingen door naar de volgende afleveringen te gaan.
Maak betere beslissingen in jouw online groei
In deze wekelijkse podcast gaan we in gesprek met experts en ondernemers over hoe je jouw webshop naar 20 miljoen euro jaaromzet brengt.