Succesvolle ERP implementatie (Microsoft Dynamics)
Deze aflevering gaat over de uitdagingen en leerpunten van een ERP-implementatie bij een groothandel in textiel. Quality Textiles, een bedrijf dat al 50 jaar bestaat, besloot ongeveer 5 jaar geleden over te stappen op een nieuw ERP-systeem om de organisatie verder te professionaliseren. Naast het ERP-traject werden ook een nieuwe webshop, CRM-systeem en e-mail service provider geïmplementeerd.

Luuk Goossens en Quality Textiles
Luuk Goossens is de Marketing and E-commerce manager bij Quality Textiles, een textielgroothandel met meer dan 50 jaar ervaring die zich specialiseert in de verkoop van textiel voor dames, kinderen en basismode. Het bedrijf doet meer dan alleen groothandel - ze ontwerpen zelf de printjes, kleuren en pantonen in huis, laten deze door leveranciers produceren, en versnijden en versturen het textiel vervolgens naar klanten. Luuk leidt een marketingteam van vijf personen binnen de organisatie van ongeveer 90 medewerkers. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de recente digitale transformatie van het bedrijf, waarbij een nieuw ERP-systeem (Microsoft Dynamics), een nieuwe webshop, een nieuw CRM-systeem en een nieuwe e-mail service provider werden geïmplementeerd. Dit complexe meerjarige project kende de nodige uitdagingen, maar heeft Quality Textiles uiteindelijk in staat gesteld om klanten beter te bedienen met meer geautomatiseerde processen, betere informatievoorziening en mogelijkheden voor personalisatie. Luuk heeft hierbij waardevolle inzichten opgedaan over de uitdagingen en succesfactoren van zo'n ingrijpende transformatie.
Uitdagingen bij ERP-implementatie in organisaties
Een ERP-implementatie is een complex en langdurig proces dat een grote impact heeft op de hele organisatie. Het is niet alleen een IT-project, maar raakt alle afdelingen en processen binnen het bedrijf. Een goede voorbereiding is cruciaal, waarbij alle stakeholders betrokken moeten worden en processen tot in detail in kaart gebracht. Vaak wordt onderschat hoeveel tijd en energie zo'n traject kost. Personele wisselingen, zowel intern als bij de implementatiepartner, kunnen voor extra uitdagingen zorgen. Ook het omzetten en opschonen van data is een belangrijk aandachtspunt. Ondanks een goede voorbereiding kunnen er toch dingen misgaan. Dan is het zaak om tijdig bij te sturen en desnoods een stap terug te doen. Uiteindelijk moet een nieuw ERP-systeem de basis vormen voor verdere groei en professionalisering van de organisatie, met gestroomlijnde processen en meer mogelijkheden om klanten optimaal te bedienen.

Uitdagingen bij ERP-implementatie: stilstand, maatwerk en kennisverloop
Een van de grootste uitdagingen bij de ERP-implementatie was dat het bedrijf na de livegang zo'n 10 weken grotendeels heeft stilgelegen. Er waren veel problemen met de data en processen, waardoor medewerkers overdag weinig konden doen. 's Avonds werd er hard gewerkt om zaken op te lossen, maar de volgende dag begon de ellende vaak opnieuw. Dit leidde tot ontevreden klanten en omzetverlies. Een andere uitdaging was de enorme hoeveelheid maatwerk die nodig was om het systeem passend te maken voor de verschillende klantsegmenten. Van kleine webshopklanten tot grote afnemers met specifieke wensen - ze moesten allemaal op maat bediend kunnen worden. Dit zorgde voor extra complexiteit. Ook de lange doorlooptijd van het traject zorgde voor problemen. In 5 jaar tijd waren er de nodige personele wisselingen, zowel intern als bij de ERP-partner. Hierdoor ging veel kennis verloren, zeker omdat zaken in het begin onvoldoende gedocumenteerd waren. Dit zorgde voor vertraging en frustratie.
Vijf tips voor een succesvolle IT-implementatie
Documenteer goed hoe processen lopen, hoe onnodig het in eerste instantie ook lijkt. Betrek alle stakeholders in de organisatie intensief bij de voorbereiding, niet alleen IT. Wees kritisch op datakwaliteit - als je met slechte data begint in een nieuw systeem ben je al op achterstand. Probeer maatwerk zoveel mogelijk te beperken door waar mogelijk processen aan te passen. Durf tijdig aan de noodrem te trekken als de problemen te groot worden - een rollback kan dan de beste optie zijn.
Onze blik op zaken
Veel bedrijven onderschatten wat er allemaal komt kijken bij een ERP-implementatie. Ze zien het als een IT-project, maar het raakt alle lagen van de organisatie. Eigenlijk is het een enorme verandering van processen en daarmee ook van de bedrijfscultuur. Daar moet je goed op voorbereid zijn. Tegelijkertijd is zo'n nieuw systeem vaak wel noodzakelijk om verder te kunnen groeien en aan de wensen van klanten te blijven voldoen. Met de juiste voorbereiding, begeleiding en doorzettingsvermogen kan het zeker succesvol zijn. Maar reken op een lange, soms pijnlijke weg met vallen en opstaan. Uiteindelijk heb je dan wel een toekomstbestendige basis waarmee je de concurrentie een stap voor kunt blijven. Gestroomlijnde processen, tevreden klanten en medewerkers, en ruimte voor verdere ontwikkeling van je business. Dat moet de drijfveer zijn om zo'n mega-operatie aan te gaan en tot een goed einde te brengen.

Andere Afleveringen
Maak nóg betere beslissingen door naar de volgende afleveringen te gaan.
Maak betere beslissingen in jouw online groei
In deze wekelijkse podcast gaan we in gesprek met experts en ondernemers over hoe je jouw webshop naar 20 miljoen euro jaaromzet brengt.