Het belang van consumentenvertrouwen in e-commerce
Deze aflevering gaat over het belang van vertrouwen in e-commerce. Vertrouwen is cruciaal voor webshops om klanten aan te trekken en aan te zetten tot aankopen. Zonder vertrouwen zullen consumenten niet snel overgaan tot een aankoop, zelfs als de webshop er aantrekkelijk uitziet. Het opbouwen en waarborgen van vertrouwen is dus essentieel voor het succes van een webshop.

Vincent Natenstedt en Trusted Shops
Vincent is een expert op het gebied van vertrouwen in e-commerce en werkt voor een bedrijf dat zich specialiseert in het bieden van kopersbescherming en vertrouwenssignalen voor webwinkels: Trusted Shops! Het bedrijf biedt een gratis verzekering tot €100 bij aankopen, met de optie om dit uit te breiden tot €20.000. Ze hebben een "Trust Badge" ontwikkeld die zichtbaar is tijdens de hele customer journey op aangesloten webwinkels. Vincent heeft onlangs een presentatie gegeven op het Cross Border Event in Utrecht over vertrouwen, AI en technologie in e-commerce. Hij heeft een duidelijke visie op hoe vertrouwen in online winkelen is veranderd in de afgelopen 10 jaar en benadrukt het belang van autoriteit, zekerheid en veiligheid in de hele customer journey. Het bedrijf werkt met meer dan 45.000 webwinkels, heeft meer dan 3 miljoen Nederlandse consumenten met een account en in heel Europa meer dan 40 miljoen gebruikers. Ze onderscheiden zich door niet alleen reviews te verzamelen, maar ook daadwerkelijk garanties te bieden aan consumenten.
Vertrouwen opbouwen in e-commerce: meer dan alleen reviews
Vertrouwen in e-commerce is een complex en veelomvattend begrip. Het gaat verder dan alleen het hebben van positieve reviews of een keurmerk. Vertrouwen moet op meerdere niveaus gewekt worden tijdens de customer journey van de consument. Belangrijke aspecten zijn de uitstraling van de webshop, gebruiksgemak, snelheid, duidelijke productinformatie en een veilig gevoel bij het afrekenen. Maar ook zaken als goede klantenservice, duidelijk retourbeleid en het nakomen van beloftes (bv. levertijden) spelen een grote rol. Het vertrouwen kan snel geschaad worden als er iets fout gaat in het bestel- of leverproces. De webshop moet dan laten zien dit snel en adequaat op te lossen. Negatieve reviews hoeven geen probleem te zijn als er constructief mee wordt omgegaan. Webshops moeten actief werken aan het versterken van vertrouwen in alle fases van de customer journey. Door goed in te spelen op de behoeften en verwachtingen van de doelgroep kan de neiging om de webshop te 'checken' via reviews verminderd worden. De toekomst ligt in verdergaande personalisatie op basis van data om zo een optimale vertrouwensband met elke individuele klant te creëren.

Uitdagingen voor webshops om vertrouwen te winnen
Een grote uitdaging voor webshops is om het vertrouwen van consumenten te winnen en vast te houden. Dit is niet eenvoudig, omdat het wantrouwen vaak al begint voordat de consument op de webshop is beland. Negatieve ervaringen met andere webshops of verhalen over online oplichting zorgen ervoor dat mensen sceptisch zijn. Een ander punt is dat consumenten steeds hogere verwachtingen hebben. Ze willen snel en eenvoudig kunnen bestellen, op een manier die bij hen past. Ook willen ze de zekerheid dat ze krijgen wat beloofd is en dat ze ergens terecht kunnen als er iets mis gaat. Aan al die verwachtingen voldoen vergt de nodige inspanningen en investeringen van de webshop. Daarnaast is het een uitdaging om vertrouwen op een persoonlijke manier in te vullen. Elke klant is anders en heeft andere behoeften als het gaat om vertrouwen. Inspelen op die individuele behoefte is complex, zeker voor kleinere webshops. Het vereist geavanceerde technologie en data-analyse. De opkomst van AI biedt hier kansen, maar vraagt ook om nieuwe vaardigheden en een datagedreven aanpak.
Verbeter je webshop: 6 tips voor meer vertrouwen en conversie
Breng je customer journey in kaart en bepaal je ideale klantprofiel. Gebruik de vertrouwensmatrix om te kijken welke elementen je mist op het gebied van autoriteit, veiligheid en zekerheid. Bekijk je eigen webshop kritisch door de ogen van een nieuwe, jonge consument. Let vooral op de mobiele ervaring. Geef duidelijk aan wat je garandeert en wat een klant kan verwachten als er iets misgaat. Reageer constructief en snel op negatieve reviews, deze bieden een kans om vertrouwen te herstellen. Verzamel relevante data over je klanten en experimenteer met personalisatie om beter aan te sluiten bij hun behoeften en verwachtingen.
Onze blik op zaken
Vertrouwen is extreem belangrijk binnen e-commerce, maar in de praktijk blijkt dit voor veel webshops een struikelblok. Consumenten zijn veeleisend en sceptisch en met alleen een mooie website en wat reviews kom je er niet meer. Er moet aan alle kanten gewerkt worden om dat broze vertrouwen te winnen en vast te houden. Webshops moeten het echt gaan zien als een continu proces dat de hele customer journey en alle bedrijfsprocessen raakt. Van een vlekkeloze user experience tot persoonlijke service en het proactief oplossen van problemen. Maar ook het bieden van harde garanties is cruciaal, consumenten willen zekerheid. Dit alles vergt lef en innovatiekracht van e-commerce ondernemers. Een paar jaar geleden kon je nog wegkomen met een paar trucs, maar die tijd is voorbij. Het is tijd voor een volwassen aanpak waarbij de klant en zijn vertrouwen centraal staan. Wie daar slim op inspeelt met de nieuwste technologie en een menselijke benadering kan de concurrentie nog jaren voorblijven.

Andere Afleveringen
Maak nóg betere beslissingen door naar de volgende afleveringen te gaan.
Maak betere beslissingen in jouw online groei
In deze wekelijkse podcast gaan we in gesprek met experts en ondernemers over hoe je jouw webshop naar 20 miljoen euro jaaromzet brengt.