E-health en digitale zorg
Deze aflevering gaat over de ontwikkeling van e-commerce in de gezondheidszorg en apotheekbranche. Paul Leuverink, Head of E-commerce bij de Mosadex Groep, deelt zijn inzichten over hoe deze traditionele sector langzaam digitaliseert en welke uitdagingen en kansen daarbij komen kijken.

Paul Leuverink en Mosadex
Paul Leuverink is de Head of E-commerce bij de Mosadex Groep, een coöperatie en groothandel gespecialiseerd in medicijnen en gezondheidsproducten. De groep, bekend van merken als Service Apotheek en DA, bedient een op de drie patiënten in Nederland via bijna 1000 fysieke locaties. Hun dochterbedrijf Vetro Holland Pharma is de grootste groothandel voor voedingssupplementen en vitamines naar natuur- en reformwinkels. Paul is eindverantwoordelijk voor alle e-commerce platformen binnen de groep en heeft een visie ontwikkeld om deze samen te brengen in één online platform. Met zijn eerdere ervaring in online apotheken en boodschappendiensten, leidt Paul de digitale transformatie van Mosadex, waarbij verschillende e-commerce platformen worden gemoderniseerd en samengevoegd om klaar te zijn voor de toekomst van online gezondheidszorg en medicijnverkoop.
E-commerce in de apotheekbranche loopt achter
De gezondheidszorg en apotheekbranche lopen achter op het gebied van e-commerce adoptie vergeleken met andere sectoren zoals boeken, elektronica en kleding. Dit heeft te maken met de aard van de producten (geneesmiddelen), striktere regulering, en gewoontes van consumenten om voor zorg en medicijnen fysiek naar een apotheek te gaan. Toch zien we de eerste stappen richting online, met het bestellen van zelfzorggeneesmiddelen en herhaalrecepten. Naarmate consumenten meer gewend raken aan gemak en service in andere branches, zal de vraag naar online oplossingen in de farmacie ook toenemen. Apothekers en groothandels zoals Mosadex moeten hierop inspelen door hun e-commerce capaciteiten en omnichannel aanpak te ontwikkelen om klaar te zijn voor de toekomst.

Uitdagingen bij online medicijnverkoop en digitalisering apotheken
Een grote uitdaging is de regulering rondom geneesmiddelen en het veilig verwerken van bijzondere persoonsgegevens over iemands gezondheid. Dit vereist extra beveiliging en zorgvuldigheid in de hele keten. Ook de logistiek is complex, omdat sommige medicijnen gekoeld vervoerd moeten worden of een handtekening voor ontvangst vereisen. Daarnaast zijn consumenten gewend om voor zorg en advies fysiek naar een apotheek te gaan. Het is een ingesleten routine die niet zomaar verandert. Apothekers zijn van nature ook meer gericht op persoonlijke zorg dan op online verkoop en marketing. Tot slot is er het vraagstuk van samenwerking en afstemming tussen de fysieke apotheken en de centrale online apotheek. Franchisenemers zien een webshop soms nog als concurrent in plaats van als aanvulling. Al deze factoren remmen de snelheid waarmee de sector de stap naar e-commerce maakt.
Zo bouw je een succesvolle online apotheek op
Zorg voor een heldere e-commerce visie en strategie voor de lange termijn en hou daar aan vast Begin klein met een pilot voor een specifiek productgroep en locatie en bouw vandaaruit op Kies een schaalbaar e-commerce platform en richt je operatie in op groei (bijv. gecentraliseerd fulfillment) Zoek samenwerking met ondernemende partners die in de visie geloven en risico's durven te nemen Geef je eigen e-commerce team de ruimte om te ondernemen en te leren, fouten maken mag Maak gebruik van de expertise en data van je fysieke apotheken voor content, marketing en service Stuur op basis van de data, test continu en durf snel bij te sturen als iets niet werkt
Onze blik op zaken
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een e-commerce revolutie. Hoewel de sector achterloopt, is de vraag naar online gemak en service onder consumenten onvermijdelijk. De slimme apotheker maakt nu de shift naar een omnichannel aanpak, waarbij de webshop en fysieke apotheek naadloos samenwerken. Daarbij staan persoonlijk advies, veiligheid en kwaliteit voorop, maar versterkt met het gemak en de efficiëntie van digitale oplossingen. Wie nu investeert in e-commerce capaciteiten en zijn organisatie daarop inricht, behoudt zijn marktpositie en is klaar voor verdere groei. De pioniers plukken straks de vruchten, want de consument is koning - ook als het om zijn gezondheid gaat.

Andere Afleveringen
Maak nóg betere beslissingen door naar de volgende afleveringen te gaan.
Maak betere beslissingen in jouw online groei
In deze wekelijkse podcast gaan we in gesprek met experts en ondernemers over hoe je jouw webshop naar 20 miljoen euro jaaromzet brengt.